divendres, 29 de gener del 2021

Cens de milanes al parc

Foto: Maties Rebassa    


El 2n cap de setmana de gener s'ha dut a terme el cens de dormidors de milana Milvus milvus al parc, en el marc dels recomptes de dormidors d'hivernants simultanis a 20 països d'Europa. Espanya és el país més important per a la hivernada de milanes amb aproximadament el 65% dels exemplars europeus. A partir d'aquest any aquests recomptes es fan en el marc del projecte life Eurokite, que coordina  també el marcatge amb GPS de milanes arreu de 26 països per tal de conèixer millor les causes de mortalitat provocada per l'home d'aquesta i altres espècies de rapinyaires en perill d'extinció. El projecte preveu el marcatge amb emissors satèl·litals de 1000 exemplars. Aquest marc de treball permet també conèixer aspectes de la seva biologia i moviments migratoris.

Al parc de Llevant donam seguiment als dormidors de milana des de 2013. El nombre d'exemplars inicial va ser de 28 i va créixer fins a 45 individus censats el 2018 . Enguany se n'han comptat 44. Al parc també s'han marcant milanes amb ràdio-transmissor i, posteriorment, amb emissor satèl·lital per al seu seguiment. En concret es marcaren 59 milanes amb ràdio-transmissor fins a 2011 i 2 milanes amb seguiment per satèl·lit a partir de 2017.

Durant la segona part del segle XX les milanes van patir un gran declivi poblacional degut, principalment,a la persecució directa, mitjançant la caça i el verí. Això la va situar en una situació de perill d'extinció a les illes. El mínim de parelles es registrà a finals dels anys 1990, arribant a ser només entre 6 i 8 a Mallorca, però, gràcies a les mesures de recuperació realitzades, la milana està experimentant una bona recuperació: actualment hi ha a Mallorca unes 100 colles reproductives. Al parc de Llevant s'hi va realitzar una de les accions clau per a la recuperació i ampliació de la distribució d'aquesta espècie a Mallorca: l'alliberament, mitjançant la tècnica de hacking, d'uns 25 exemplars joves durant 3 anys, cosa que donà lloc al primer niu d'aquesta espècie al parc el 2009. De llavors ençà, les milanes tenen presència al parc i hi crien amb regularitat, gràcies a la gestió dels hàbitats i al manteniment de 2 menjadores a les que fem aportacions regulars de carn. D'aquesta manera fidelitzem tant la població hivernant com la reproductiva. Les menjadores atrauen també aus joves diverses espècies de rapinyaires que cerquen territori per establir-se.
La bona salut de la milana al parc natural de Llevant és el resultat de la col·laboració de les institucions públiques i les organitzacions conservacionistes sense ànim de lucre, en concret, en el cas del nostre parc hi ha una productiva i estreta col·laboració amb el GOB, que ens ha permès comptar la milana dins les espècies residents i reproductores del parc.