divendres, 19 d’agost del 2011

La moixeta voltonera cria de nou al Parc natural de Llevant

Es tracta de l'única parella que viu a Mallorca, illa on no hi criava des de 2005.

La moixeta voltonera o miloca (Neophron percnopterus) és la més petita de les quatre espècies de voltors presents a Europa i antigament era abundant a tota la zona sud del continent. A les Illes Balears es manté una densa població a Menorca, mentre que a Mallorca va reduir-se fins a l’extinció durant els anys 70.

Actualment una única parella d’aquesta espècie viu a Mallorca, concretament a les muntanyes i els penya-segats costaners del Parc natural de la península de Llevant, formant part, juntament amb el voltor negre, la milana i el corb, de la comunitat d’aus carronyaires d’aquest espai natural protegit.

Enguany, aquesta colla de moixetes ha tornat a criar, després de cinc anys sense fer-ho, i han surat un poll, que ja es pot observar volant per les muntanyes del Llevant juntament amb els seus pares.

La moixeta voltonera està protegida per la Llei, i la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient i Territori està aplicant un pla de conservació de l’espècie, que té en l’ús il·legal del verí i en la pèrdua d’espais naturals les seves principals amenaces. Així mateix, el Parc natural de la península de Llevant du a terme un programa de recuperació d’espècies amenaçades o en perill d’extinció, entre elles la moixeta voltonera, la milana o l’àguila peixatera, amb la finalitat d’afavorir la constitució de nuclis estables de població al llevant de l’illa.

La moixeta voltonera ha desaparegut pràcticament de tota Europa i les darreres poblacions es concentren a la zona mediterrània. Aquest fet lamentable fa que les zones ben conservades on encara habita siguin llocs atractius per a moltes persones aficionades a les aus. El turisme ornitològic, cada vegada més nombrós a les nostres illes, així com els amants de la natura en general, tenen ara un motiu més per visitar les muntanyes d’Artà i el Parc natural de Llevant.